שלום כיתה א'!
איזו התרגשות!!!
הנה הילד או הילדה שלכם סיימו את הגן ועוד רגע ייקחו את הילקוט בעצמם, כבר לא יכניסו אליו ציורים צבעוניים, אלא ספרים ומחברות, יעלו על האוטובוס או שתסיעו אותם בעצמכם, והופ! הם עולים כיתה, תרתי משמע, ומתבגרים לכם מול העיניים עוד קצת. ולפעמים הם בכלל מרגישים לכם עדיין הילדים הקטנים שלכם, שעד ממש לפני רגע היו חוזרים מהגן עם ערימה של דפים משורבטים בפנדה או גואש, עם נעליים מלאות בחול מארגז החול, ואיך זה שהם פתאום עוברים עוד שלב למסגרת המלחיצה הזו, בית ספר. איך הם יתמודדו שם עם הדרישות לשבת שיעור שלם ולהקשיב למידע דידקטי? האם יצליחו לשמור על משמעת לפי החוקים הרבים שבבת אחת יפלו עליהם? האם יסתדרו חברתית? איך ימצאו את הדרך לשירותים? וכשיהיה לו קשה או עצוב – מי יראה אותו שם בים הילדים?
כל כך הרבה שאלות, ואלה רק השאלות שלכם! אתם מתרגשים מכמה גדל הילד, אבל גם דואגים. והילדים עצמם מלאים גם הם בשאלות וחששות.
אז אנחנו פה כדי לעזור בתוך סערת הרגשות הזו ולבנות יחד את המגדלור שיאיר את הדרך לכם ולילדכם בדרך החדשה והמרגשת שלפניו.
קודם כל, בואו ננשום עמוק ונזכיר לעצמינו, המעבר לכיתה א', וגם עליה לגן בוגר, הם מעברים נורמטיביים וחיובים במעגל החיים של הילדים. הם מסמלים צמיחה, התפתחות, גדילה. ביטויים שבעולמות תוכן אחרים אנחנו שמחים מהם (איזה מדהים זה ששתלנו שתיל קטן וצמח עץ! איזה כיף שהשקענו שקל וגדל לנו חסכון!) – חשוב לתת מקום לשמחה גם כאן, על אף החששות.
איך מתגברים על החששות?
מוכנות והתכוננות מאפשרים לחזק את תחושת המסוגלות ואת ההתמודדות מול מצבים משתנים. ככל שהילדים יהיו מוכנים לקראת המעבר, כך תתעצב אצלם חוויה חיובית המאפשרת יכולת התמודדות גם בסיטואציה המסוימת הזו וגם במעברים נוספים שיגיעו בהמשך (ועוד יגיעו...)
איך עושים את זה?
1. אמפתיה ולגיטימציה – יש חששות ופחדים, וזהו תהליך טבעי בהתפתחות, כבר אמרנו. אפשרו גם לילדים להרגיש אותם ושזה בסדר להרגיש כל אחד מהם. הקשיבו לחששות שלהם, לרגשות שמציפים, למחשבות שמעסיקות אותם בנוגע לשינוי הצפוי. זה גם יאפשר לכם לזהות ממה הם חוששים ולתכנן את השלב הבא. התנסות מומלצת: שבו עם הילד/ה ותנו לו לשאול את השאלות שמטרידות אותו מהעליה לכיתה א' או מהמעבר לגן חדש. אתם אפילו עשויים להיות מופתעים מההבדל בין מה שמטריד אתכם למה שמטריד אותו. ועכשיו, כשהבנתם מה מעסיק אותו בכל המעבר הזה, גשו לשלב הבא.
2. מקרים ותגובות – דברו עם הילדים על המסגרת החדשה, איך היא תראה (יושבים מסביב לשולחנות במהלך השיעור, כמה ילדים ליד שולחן), מה עושים בשיעור (המורה תסביר, תכתוב על הלוח, תיתן שיעורי בית), הסבירו על הזמנים של שיעור ושל הפסקה, מתי יוצאים להפסקה ומה עושים בה (זמן למשחק אבל גם זמן ללכת לשירותים, זמן לאכול ארוחת עשר ולמלא מים בבקבוק). עיזרו לילדים לתכנן את סדר הדברים והזמנים כדי להקטין את גורם ההפתעה והלחץ. אל תעמיסו בפרטים ובפחדים שלכם, היו פרקטיים ופשטו את המידע.
3. ידע זה כח – הכירו יחד את הדרך לבית הספר, עשו סיור במקום ולכו בדרך שמובילה מתחנת ההסעה/שער ביה"ס לכיתה, מהכיתה לשירותים, והכירו יחד עוגני מפתח (חדר המנהלת, מזכירות, רחבת המשחקים). אם יש אפשרות, נסו שהילד יפגוש את המורה/הגננת בימים שלפני תחילת השנה.
4. עידוד והעצמה – על מה עידוד? עוד לא קרה כלום! אז זהו, קרה ועוד איך! ילדיכם כבר חווה מעברים, אתגרים והצלחות. הוא עבר מהפעוטון לגן, הוא עשה חברים חדשים בהזדמנויות שונות, הוא למד לקפוץ כשלא ידע, ואפילו אולי גם לרכוב על אופניים. למה חשובות ההתמודדויות וההצלחות האלו? כדי להזכיר לילדים שלכם שהם יכולים, הם מסוגלים, וזה בזכותם! תחושת המסוגלות והזיכרון של חוויות חיוביות יאפשרו לילדיכם לצלוח אתגרים חדשים וסיטואציות שונות, גם אם לא מניתם אותם יחד בשלב הקודם של המקרים ותגובות.
5. שגרה שגרה שגרה – חשוב להרגיל את הילדים לשגרה, למסגרת. אין הכוונה להקים אותם לשעת אפס במהלך החופש הגדול. כן חשוב מספר ימים לפני החזרה למסגרת, לסגנן שגרת יום הכוללת השכמה בשעת בוקר מותאמת ושינה בשעה מותאמת. מה זה מותאם? בגילאי הגן הבוגר וכיתה א' כמות שעות השינה המומלצת עומדת על 9-12 שעות, יצרו את מהלך היום באופן שיאפשר לילדיכם לקבל זאת. עייפות עלולה להקשות עלינו גם בדרכים מוכרות...
6. (תחזיקו חזק) סמכו על הילד – נכון, אם תעזרו לו להתכונן, הוא ייטיב להיות מוכן והדבר יעזור לו בהתמודדויות השונות. אבל לא בטוח (או יותר נכון, בטוח שלא) תצליחו לשרטט כל תרחיש אפשרי להתרחשות. בנוסף, למרות שאנחנו רוצים לשמור אותם בצמר גפן לנצח, אם נגונן עליהם יתר על המידה, לא נייטיב עמם, אלא נמנע מהם את ההתמודדות. והתמודדות, טומנת בחובה גם למידה. בהינתן שהגיע עד הלום, הרי שילדיכם מילא את תיק המסוגלות שלו במיומנויות, יכולות, חוויות ותובנות, שלמרות שהוא עצמו אולי עדיין מרגיש לכם קטן, תיק המסוגלות שלו גדל יום-יום, שעה-שעה. כאשר תעבירו לילדיכם את התחושה שאתם (באמת) סומכים עליו, תוכלו גם לראות את תיק המסוגלות שלו גדל מפעם לפעם, עוד לפני שתצטרכו לקנות לו תיק חדש לכיתה הבאה.
אז קחו נשימה עמוקה. ושיהיה מעבר קל ונעים ושנה חדשה מהנה.
כדי לעזור לכם בהתמודדות קבלו מאיתנו מתנה מדהימה – 20% הנחה על ערכת הסיוע לעליה לכיתה א' ומעבר לגן של 'תזמורת הרגשות', הכוללת משחק קלפים משפחתי ומד רגשות לעידוד הביטוי הרגשי - בחנות שלנו : https://www.4-my-kids.com/shop
עדי שגיא - יועצת חינוכית לגילאי לידה עד שש, גננת, מנחת קבוצות הורים, מורים וגננות, בוגרת מכון 'אדלר'.
הילה שגיא-פרנקל - יזמת ומייסדת 'תזמורת הרגשות' ואמא ל-3 מתוקים בגיל הרך.
Comments