top of page
חיפוש
sagihila

ולא לפחד מהפחד - פחדים בגיל הרך


לילה אחד איתן (4) חלם על דינוזאור ודרקון יורק אש. הוא הגיע אליי מפוחד וביקש לישון איתי. פיניתי לו מקום, חיבקתי אותו ונרדמנו ללילה שקט ונינוח. למחרת שוחחנו וחשבנו יחד איך יוכל להבטיח שיחלום על דברים שנעימים לו ולא מפחידים אותו. הגיע לילה, ולאחר ששכב במיטתו מספר רגעים, קם ובישר לי: "אמא, היום אני לא אחלום על דרקון ודינוזאור, אני אחלום על תיש ועל עז! ואלה יהיו חלומות טובים!" פחדים וחרדות הם תגובות טבעיות והכרחיות שנועדו לסייע לשרוד. מי שלא מפחד אף פעם, לא יפחד גם כשסכנה. שלבי ההתפתחות השונים מתאפיינים בפחדים בעלי מאפיינים שונים. למשל בחודשים הראשונים לחייו של התינוק נבחין שנבהל מתנועות גוף פתאומיות- אפילו מתנועותיו שלו עצמו - או מרעשים חזקים או מפתיעים. בגיל 8-9 חודשים מתפתחת החרדה מזרים ו"מנטישה", שנחווית על ידי התינוק אפילו רק כתוצאה מהתרחקות הדמויות המשמעותיות מטווח הראיה שלו והוא יגיב לרוב בבכי. בגילאים 3-5 עולם הדימיון מתפתח אצל הילדים ויש להם קושי להבחין בין מציאות לדימיון. כתוצאה מכך גילאים אלה מתאפיינים בפחד מהחושך ומדמויות דמיוניות דוגמת מפלצות. מה עושים עם הפחד? איך מתמודדים?

בתוך תוכינו חשוב להבין שהפחד הכרחי. ולא רק שהוא הכרחי, הוא בלתי נמנע (במצבי התפתחות תקינה). כך שביטול תחושת הפחד או "הרגעת" הילדים בביטול מקור הפחד ("זה בכלל לא מפחיד", "אין ממה לפחד", "לא מפחדים משטויות") – לא יסייעו לשחרר את הפחד מהילד. מה כן? להורים תפקיד חשוב בתיווך המציאות ובעיבוד החוויה. הקשבה לילד ומתן לגיטימציה לתחושותיו יאפשרו לו לשתף אתכם בחוויה שלו. אפשרו לו לשתף במילים שלו (אם לא אמר שמפחד, אין צורך להכניס את הפחד לתחושותיו) ושקפו לו שאתם איתו - פיזית (שימו טלפונים בצד) ומנטלית ("אני מבינה שזה מפחיד אותך, גם אני מפחדת לפעמים"). במהלך ההקשבה פתחו שיחה קצרה (אין צורך להעמיס בפרטים) ותמללו יחד את הרגש והתחושות– למשל ניתן לשאול אותו "מה אתה מרגיש?" "זה חם או קר?" "איפה אתה מרגיש את זה בגוף?" תמלול הרגשות והתחושות יאפשרו לילד לעבד את החוויה, להבין גם את התופעות הנילוות (דופק מואץ, כאב בטן וכו'), ולאחר מכן להתפנות למצוא דרכי התמודדות שעוזרות לו. תפקידכם לאפשר לו למצוא את הדרכים הנכונות לו, ניתן לחשוב יחד, אך עם זאת חשוב לשדר לו את התחושה כי אתם סומכים עליו. אילו דרכים יכולות לסייע בהתמודדות עם הפחד? "לגעת במפלצת" – אם לדבריו יש מפלצת מתחת למיטה, ניתן להאיר עליה בפנס. ניתן גם לפתח עם הילד את דמות המפלצת ולהאניש אותה באמצעות שאלות שונות שיאפשרו לילד לתאר את המפלצת לפרטים (איך היא נראית, מה היא לובשת, מה היא מרגישה עכשיו? אולי היא מחפשת חבר?). הספר "פחדרון בארון" מציג תהליך התיידדות מקסים עם מפלצת, וקריאת הספר או ספרים אחרים בנושא פחדים עשויים לסייע לילד גם כן בתהליך ההתמודדות עם הפחד. אפשרו לילדים להיות יצירתיים ולמצוא את הדרכים שנכונות להם, ייתכן ותמצאו כמה דרכים שאפילו יעזרו לכם עם הפחדים שלכם 😊

בכל תהליך ההקשבה, השיחה והמחשבה המשותפת, בהחלט ניתן להוסיף אמירה ומסר שאתם איתו, תומכים בו ומגנים עליו – אין זה לוקח ממנו את כוחותיו ויכולותיו.


איך בונים ילדים עם כוחות ויכולות?

חפשו את הכתבה שלנו על חשיבות השייכות והמשמעותיות אצל הילדים. עדי שגיא - יועצת חינוכית לגילאי לידה עד שש, גננת, מנחת קבוצות הורים, מורים וגננות, בוגרת מכון 'אדלר'. הילה שגיא-פרנקל - יזמת ומייסדת 'תזמורת הרגשות' ואמא ל-3 מתוקים בגיל הרך.


Comentários


bottom of page