top of page
חיפוש

"אני לבד!" עקשנות או עצמאות


מזל טוב לנו! מדינת ישראל חוגגת 75 שנות עצמאות!

אבל מה זה בכלל עצמאות?

"אני לבד!"

"עכשיו אני!"

ולפעמים גם "די אמא!"

הם ביטויים של ילדינו שאומרים לנו, תני לי רגע לעלות על הבמה ולהדליק את המשואה הפרטית שלי.

בסביבות גיל שנתיים מתחילים לצוץ ניצני העצמאות של מי שהיה עד לפני רגע פעוט, והוא מתחיל גם לתמלל את הרצון שלו לעצמאות.

מעבר לדרישה המילולית, מתנסה העצמאי המתחיל בפעולות שונות שעד כה נדרשנו ההורים לבצע עבורו: להתפשט, להתלבש, לשים את הגבינה בצלחת, להוריד את הכלים, לקחת את התיק לגן ועוד.

לא תמיד העצמאות הזו מתאימה לנו, ההורים. לפעמים היא מעכבת אותנו כשאנחנו צריכים לתקתק עכשיו את ההתארגנויות כדי לצאת בזמן לעבודה. לפעמים זה מגיע במחיר של צלחת שנשמטת על הרצפה, הגבינה נמרחת והזכוכיות מתפזרות לכל עבר.

אבל עצמאות היא שלב חשוב ומשמעותי בהתפתחות הילד. היא גם מבטאת ומשקפת את תחושת המסוגלות של הילד, את הביטחון שלו בעצמו, את הביטחון שלו בסביבתו ואת היכולת שלו להוציא אל הפועל – לבד!!!

העצמאות חשובה משום שאם לא נאפשר להם להתנסות ולחוות את השלכות ההתנסות (לנקות יחד את הגבינה מהרצפה, או להרגיש כמה לא נוח ללבוש חולצה כמו מכנסיים- דוגמה להמחשה בתמונה...) – הם לא ילמדו את התחושה. תחושת חוסר נוחות, כמו גם תחושת הצלחה מכך שעשו בעצמם. תחושת חוסר ההצלחה, ואפילו כשלון, כמו גם החשש, התעוזה והנחישות לגשת פעם שניה ולנסות שוב (ואולי שוב ושוב ושוב) עד שיצליח.

אם יחוש מהסביבה ביטול או חסימה לעצמאות שלו, בין אם באי מתן לגיטימציה לעצמאות שלו ובין אם על ידי מניעת העצמאות ממנו ("תן לי! זה יהיה יותר מהר"), הוא עשוי להימנע מלנסות בהמשך בעצמו. והרי אנחנו לא רוצים לעד לנעול להם את הנעליים או להלביש אותם, אז מוטב לאפשר להם להתמודד מול האתגר.


עצמאות של ילדים
ילדה בת שנתיים לובשת את החולצה לבד, כמו שהיא מבינה שצריך וכמו שהיא מחליטה ורוצה...

איך מעודדים עצמאות? אז הבנו שעצמאות היא חשובה ואפילו הכרחית, אבל איך מביאים את הילד לרצות להיות עצמאי? 1. לאפשר - האמת היא שלרוב הילדים ירצו בעצמאות עוד לפני שאתם תרצו. אפשרו להם להתנסות. חשוב לייצר תנאים שמאפשרים את ההתנסות – זמנים שאתם לא פקעת עצבים כי אתם כבר מאחרים לעבודה, זמנים שהם לא יותר מדי עייפים ואשר יולידו יותר תסכול מהעצמה. 2. לשתף – שלבו את הילדים במטלות הבית השגרתיות ותנו להם להרגיש חלק מהמערך המשפחתי. תנו להם לערוך את הסכו"ם לארוחה. הכינו איתם את הפשטידה, ואפילו תנו להם לקלף את הגזר או לחתוך את המלפפון כשהם בגיל המאפשר עבודה עם סכין. אפשרו להם לבחור חולצה (עדיף לאפשר בחירה מתוך 2-3 פריטים ולא יותר על מנת לא להציף), תנו להם להחזיק שקית כשאתם הולכים איתם לזרוק את הזבל והזמינו אותם לעבוד איתכם בגינה בשתילת צמחים חדשים או בניקוש עשבים. שיתוף הילדים במשימות היום-יום יאפשר להם להיחשף לקיומן (הפתעה! ארוחת הערב שעל השולחן לא מגיעה בהינף שרביט קסמים, והכלים לא מתנקים מעצמם) ובאופן זה הם גם ילמדו איך מבצעים אותן על ידי חיקוי הפעולות שלכם.

3. לנשום – נכון, לפעמים הם לא יצליחו על הפעם הראשונה. לפעמים זה גם לא ייצא בדיוק כמו שאתם רציתם או התכוונתם. אבל זו ההתנסות ש-ל-ה-ם אז תנו להם מקום והכילו את ההתפתחות שלהם. חכו בציפייה לרגע בו הילד ייגש אליכם ביוזמתו יום אחד ויבקש לערוך איתכם את השולחן, או ייצא מהמקלחת וייגש, מבלי שתצטרכו להתחנן, לארון הבגדים ויתלבש לבד. החיוך מאוזן לאוזן שיאיר את פניכם ישתקף גם בפניו שלו, והפוך.

4. לעודד – תנו לילדים חיזוקים, הראו להם שאתם רואים את הדרך שהם עוברים ועודדו אותם על המאמץ ועל ההתמודדות. שבחו אותם מכל הלב, גם אם התוצאה לא מהודקת בצורה האידיאלית. תחושת חוויית ההצלחה תייצר אצלם מוטיבציה להמשך ותפתח את תחושת המסוגלות שלהם. וכדי להרגיע אתכם נזכיר, שהרי אנחנו יודעים שכאשר מתאמנים ומתרגלים שוב, התוצאה משתפרת. את המסר המעודד נסחו בצורה שתסביר לילדים על מה הם מקבלים שבחים ("אני רואה שאתה עובד מאוד קשה לנקש את העשבים, תודה על המאמץ!").

5. להתחבר – אינטראקציות חברתיות מותאמות מאפשרות לילדים לפתח עצמאות גם במישור החברתי. הם ילמדו לתקשר ולהגיב לסיטואציות חברתיות, ואתם תוכלו להביט מהצד ולראות את הטמעת התיווך שלכם מסיטואציות קודמות ואיך היא משתקפת בהתנהגות של ילדיכם. לא תאמינו כמה חומר למחשבה התרגיל הזה מציף...


תרגיל בעצמאות

קצת לפני יום העצמאות אני נוהגת לשבת עם כל אחד מילדיי ולחשוב יחד באיזו עצמאות היה רוצה להתחדש השנה. אחד רוצה להצליח להירגע בלי מוצץ, אחת רוצה להיות עצמאית בהרגלי ניקיון ולהיפרד מהטיטול, אחד רוצה להתלבש לבד, להתקלח בעצמו, או להיות עצמאי כשהולך לחבר. בכל גיל קפיצת המדרגה העצמאית היא אחרת, וחשוב לעזור לילדים למצוא את זו התואמת לגילם.

כשמגיע יום העצמאות, אנחנו עושים טקס חגיגי משפחתי בו מציינים את העצמאות החדשה של כל אחד בקול תרועה ושמחה. וכך בשנים האחרונות יוצא מדי שנה מביתנו מצעד חגיגי לרגל הפרידה מהסיר או מהמוצץ, ואנחנו חוגגים חג עצמאות שמח גם מבחינה לאומית וגם מבחינה אישית לכל אחד ואחת.


חג עצמאות שמח! הילה שגיא-פרנקל - יזמת ומייסדת 'תזמורת הרגשות' ואמא ל-3 מתוקים בגיל הרך.

Comments


bottom of page